HARD KORTLAR TENİSİ ÖLDÜRÜYOR MU?

    Her geçen gün daha belirgin olarak ortaya çıkıyor ki, Avustralya'daki hard kortlar yavaş yavaş sporun boğazını sıkarak öldürüyor.Spor bilim adamları, doktorlar ve uzmanlar yüksek yaralanma oranlarından karşısında dehşet içindeler.Son 25 yıldır hard kortların yapımı diğer kortlara oranla daha baskın hale gelmiştir.Bu tamamen genç ve istekli şampiyonların yetiştirilmesine karşı bir sorumsuzluğun göstergesidir.Ayrıca yerel tenis klüplerinin olgun birçok üyesi, böyle kortlar yüzünden tenisi bırakmakta, kortun dışında kalmayı, eklem yerleri ve kol-bacaklarındaki sakatlıklara katlanmaya tercih etmektedir.Zira bu kortlar, bu "harika oyunda" sakatlanmaları daha yaygın hale getirmiştir.

   Avustralya'nın batısında, çim sahaların hala üstünlüğü vardır.Ancak ne yazık ki çim sahaların yapımı finansal açıdan elverişli değildir.Ayrıca küçük yaştaki sporcuların yetişmesi için de çim uygun değil. Fransız şampiyon, Yannick Noah "çim, sığırlar içindir" sözüyle bu konudaki düşüncesini ortaya koymuştur. İleri yaştaki oyuncular her ne kadar yerel klüplerinde çim sahada oynamayı istemekte ve bu kortların yapımını desteklese de, klüplerin ancak küçük bir kısmı çim sahaların yapımını finansal açıdan karşılayabilmektedir. Ancak klüpler bu sorunu hard kortlar inşa ederek çözmeye çalışırlarsa, büyük bir hata yapmış olurlar!

  İstatistikler adeta gerçekleri haykırıyor. 26 yaş üstü ATP oyuncularının yaklaşık %80'i diz ameliyatı geçirmiştir! Bunun dışında bilek,kalça,sırt ve kas yaralanmalarını tahmin edebiliyor musunuz? Bir Perth Hard Kort Klübü her geçen gün yaralı genç oyuncularla dolmaktadır, küçük oyuncularla! Avustralya geleceğin şampiyonlarını yetiştirmekte neden dünyanın bu kadar gerisinde kaldı? Rafter ve Hewitt'in arkasından gelen olmayacak mı??

   Yaptığımız araştırmalarda, ilk 100 sırada yer alan ATP ve WTA oyuncularını yaklaşık %90'ının altayapılarının clay kortlardan geldiğini gördük. Bu yıllarda ise antremanlarını yine clay kortlarda yapıyorlar ve oyunlarını bu kortlarda geliştirmeye çalışıyorlar. Günümüzde, ATP'nin %52'sini clay kort turnuvları oluşturuyor. ABD'de ise büyük bir hızla hard kortların yeri, Fast Dry Kortlarla doldurulmaktadır.

   Avustralya hard kortların tehditiyle karşı karşıya kalan tek ülke değildir. Fransa Federasyonu son 12 ayda inşa edilen clay kort sayısının 30'dan daha az olduğunu kaydetmiştir. Avrupa boyunca ise, günden güne hard kort yapımı artmakta, hard kortların "all-weather"a (tüm hava şartlarında oynayabilme) olanak sağladığı yanlış düşüncesi yaygınlaşmaktadır. En azından Fransa bu durum için birşeyler yapmaktadır. Yapılan araştırmalarda hard kortların tenisi gerçekten thdit ettiği anlaşılmış, FFT (Fransa Tenis Federasyonu) yeni kort yapımı için sağlanan fonların ancak clay kortlar için kullanılmasına karar vermiştir. Fransa Federasyonu zengin, zeki ve yenilikçi bir organizasyondur, Roland Gross'da French Open turnuvasını, içinde Grand Slam'da en iyi olmak için oynayan genç oyuncuları bulundurarak düzenlemektedir. 

  Yazar son zamalarda Asya, İskandinavya ve Kuzey Avrupa'daki federasyonları ve birlikleri ziyeret etmiş ve yöneticilerle tanışmıştır. Manzara hep aynıdır. Yapılan incelemeler, tenisin hard kortların tehditinde olduğu konusunda hem fikirdir. Ne yazık ki, eski tip clay kortların yaygın olduğu Asya Tenis Klüplerinde yoğun yağmurlardan dolayı oynanacak başka bir zemin yoktu.Ancak bu durum Fast Dry kortların yapımıyla değişmiştir.Kabul etmek gerekir ki, bu kortlar tenis için kurtarıcı olacaklardır!

   Avustralyalıların akıllarında egemen olan başka bir yanlış düşünce de çim kortların Avustralya tenisinde geleneksel zemin kabul edilmesidir. Bu oldukça yanlıştır. Çünkü tenisimizin en iyi isimlerinden; Smith, Gooalong, Brookes, Patterson, Crawford, Bromwich, Sedgman, Mcgregor, Laver, Hoad, Rosewell, Roche, Newcombe, Alexander ve diğerleri oyunlarını Queensland ve Victoria N.S.W.'de 1970 lere kadar oldukça yaygın olan toprak, clay, ant-bed kortlarında geliştirmişlerdir. Tenisimizin kökleri gerçekte clay tipi zeminlerdedir!

  Çok yakında Australian Open turnuvasının clay kortlarda oynanması mümkündür. Melbourne'deki insan enkazı ve aslından korkunç görünen davalar, tenis otoritelerini bu turnuva konusunda tekrar düşünmeye zorluyor. Günümüzde Avustralya büyük bir avantaja sahip olmuştur. Avustralya'nın en büyük uluslararası şirketlerinden Boral, tüm dünyada tüm zemin çeşitlerinden daha iyi olan fast dry kortları üretmiştir. Bu firmanın desteği ve clay kortların uluslararası şöhretinin etkisiyle, bu kortlarda 12,000 Avustralyalıya iş imkanı sağlanmaktadır. Çalışanlar yine tenise hizmet etmekte ve aynı zamanda tenis sporunda yetişmektedirler. Bu, hard kortlara karşı durmakta ve Avustralya sporunun geleneksel geleceğini hazırlamak için bir armağandır.

Ted Reiss....Claremont . W.A.

*Bu çeviri 21.08.2002 tarihinde www.lecourt.com.au/news.html sayfasından alınmıştır.